mannelijke kaalheid

Waarom worden mannen kaal en wat kun je eraan doen?

Inhoudsopgave

Als uw haarlijn zich terugtrekt of uw kruin dunner wordt, vraagt u zich misschien af waarom dit gebeurt en wat precies de oorzaak is van uw dunner wordend haar. Je vraagt ​​je misschien ook af wat je kunt doen om deze trend te keren.

Lees verder om meer te weten te komen over de redenen waarom mannen hun haar verliezen en de behandelingen die het kalende proces kunnen vertragen.

Wat veroorzaakt kaalheid bij mannen?

De overgrote meerderheid van de mannen die kaal worden, doen dit vanwege een erfelijke aandoening die bekend staat als alopecia androgenetica, beter bekend als mannelijke kaalheid.

Volgens de American Hair Loss Association wordt 95 procent van het haarverlies bij mannen veroorzaakt door alopecia androgenetica.

Deze erfelijke eigenschap die mannen een terugtrekkende haarlijn en een dunner wordende kroon geeft, wordt veroorzaakt door genetische gevoeligheid voor een bijproduct van testosteron dat dihydrotestosteron (DHT) wordt genoemd.

Dus, hoe veroorzaakt dit hormonale bijproduct precies haaruitval?

Welnu, haarzakjes die gevoelig zijn voor DHT hebben de neiging om na verloop van tijd te krimpen. Naarmate de aangetaste haarzakjes kleiner worden, wordt de levensduur van elk haar korter. Uiteindelijk stoppen de aangetaste follikels met het produceren van haar, of in ieder geval het type haar dat je gewend bent.

Bij mannelijke kaalheid volgt haarverlies meestal een voorspelbaar patroon. De twee meest voorkomende patronen van haarverlies zijn de volgende:

Het haar begint dunner te worden bovenop het hoofd en rond de slapen. Dit patroon kan uiteindelijk een “hoefijzer” haar achterlaten rond de zijkanten en achterkant van het hoofd.
Haar begint terug te wijken van de voorkant van de haarlijn, waardoor de haarlijn verder naar achteren op het hoofd wordt geduwd.
De mate en progressie van kaalheid bij mannen wordt beoordeeld door het Norwood classificatiesysteem. Het heeft zeven stadia die de ernst en het patroon van haarverlies en kaalheid meten.

Op welke leeftijd beginnen mannen haar te verliezen?

Als je merkt dat je haar dunner is dan vroeger, kun je wat troost putten uit het feit dat je niet de enige bent. Mannelijke kaalheid treft de meerderheid van de mannen op een bepaald moment in hun leven. Ongeveer 25 procent van de mannen met erfelijke mannelijke kaalheid begint hun haar te verliezen vóór de leeftijd van 21. Op 35-jarige leeftijd zal ongeveer 66 procent van de mannen enige mate van haarverlies hebben ervaren. Op 50-jarige leeftijd zal ongeveer 85 procent van de mannen aanzienlijk dunner haar hebben.

Medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken

Haarverlies door bepaalde medicijnen is meestal tijdelijk en zodra u stopt met het innemen van de medicatie, zal de haargroei waarschijnlijk hervatten. Enkele van de bekende medicijnen die verband houden met haarverlies zijn:

  • – chemotherapie medicijnen
  • –  acne medicijnen zoals isotretinoïne (Accutane)
  • –  antischimmelmiddelen, in het bijzonder voriconazol
  • –  anticoagulantia zoals heparine en warfarine
  • –  immunosuppressiva
  • –  bloeddrukmedicatie zoals bètablokkers en ACE-remmers
  • –  cholesterolverlagende medicijnen zoals simvastatine (Zocor) en atorvastatine (Lipitor)
  • –  antidepressiva zoals sertraline (Zoloft) en fluoxetine (Prozac)

Wat zijn de meest effectieve behandelingen?

Behandelingen voor haarverlies, met name voor mannelijke kaalheid, variëren van producten die u in uw hoofdhuid wrijft tot meer ingrijpende behandelingen die gericht zijn op het herstellen van de haargroei of het vervangen van verloren haar. Er zijn zowel geneesmiddelen op recept als vrij verkrijgbare medicijnen goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke kaalheid. De twee medicijnen waarvan bewezen is dat ze verder haarverlies bij mannen behandelen of voorkomen, zijn finasteride (Propecia, Proscar) en minoxidil (Rogaine, Ioniten). Finasteride wordt geleverd in pilvorm en is verkrijgbaar zonder recept in onze webwinkel.

Bezoek onze webwinkel om als u direct finasteride kopen wilt.

4.8/5 – (5 stemmen)
Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email