10 oorzaken van haarverlies en kaalheid

10 oorzaken van haarverlies

Inhoudsopgave

Verschillende factoren – van ziekte tot slechte voeding tot hormonale onevenwichtigheden tot grote stress – kunnen bijdragen aan haarverlies. Als u last heeft van dunner wordend haar of kaalheid, moet u de oorzaak van het probleem aanpakken om de beste behandeling te bepalen.

Haarverlies – of het nu gaat om kaalheid of merkbaar dunner wordend haar – kan om een aantal verschillende redenen optreden. Soms is haaruitval een bijwerking van een gezondheidsprobleem dat moet worden aangepakt en zichzelf zal verhelpen wanneer het gezondheidsprobleem goed wordt behandeld. Wanneer haarverlies te wijten is aan een aandoening waarbij het haar zelf betrokken is, zoals in het geval van alopecia, kan het haarverlies permanent zijn.

Haarverlies door schildklierproblemen

Ofwel een traag werkende schildklier, een medische aandoening die hypothyreoïdie wordt genoemd, of een overactieve schildklier, of hyperthyreoïdie, kan leiden tot haaruitval omdat elke aandoening een hormonale onbalans veroorzaakt. Hormonen helpen bij het reguleren van bijna elke functie in het lichaam, inclusief de haargroei. Als u de juiste behandeling krijgt om een van deze schildklieraandoeningen onder controle te krijgen, krijgt u hormonen onder controle, stopt u haaruitval en kunt u uw haar terug laten groeien.

Dunner wordend haar na zwangerschap

zwangerschap en haarverliesAndere hormonale onevenwichtigheden kunnen ook leiden tot haaruitval, vooral de sterk fluctuerende hormonen die optreden na zwangerschap en bevalling. Na de zwangerschap duurt het even voordat de hormoonspiegels weer normaal zijn, dus het is helemaal niet ongebruikelijk dat postpartum moeders dunner wordend haar of zelfs kale plekken opmerken. Dit gebeurt vaak ongeveer drie maanden na de komst van de baby. Maak je geen zorgen – als de rest van je lichaam herstelt, zullen ook je haarzakjes herstellen. Het haarverlies is slechts tijdelijk – je haar zal teruggroeien. Meer over haaruitval bij vrouwen lees je hier.

Haarverlies door medicijnen

medicatie en haarverliesHaaruitval is een bijwerking van een aantal medicijnen die worden ingenomen voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Bloedverdunnende medicijnen, orale anticonceptiva, medicijnen tegen depressie, NSAID’s en bèta- en calciumkanaalblokkers kunnen allemaal leiden tot dunner wordend haar of kaalheid. Te veel vitamine A en op vitamine A gebaseerde medicijnen, retinoïden genaamd, kunnen ook haaruitval veroorzaken. Van sommige chemotherapiemedicijnen die worden gebruikt om kanker te behandelen, is bekend dat ze totale haaruitval veroorzaken, omdat ze kankercellen vernietigen. Net zoals haar gewoonlijk teruggroeit na chemo, zou het ook terug moeten groeien zodra u stopt met het nemen van medicijnen die haaruitval veroorzaken.

Verschillende soorten alopecia

Alopecia is de medische term voor haaruitval en er zijn twee hoofdtypen: alopecia areata en androgene (androgenetische) alopecia. Alopecia kan alleen haarverlies op de hoofdhuid of over het hele lichaam veroorzaken. Het kan leiden tot dunner wordend haar, haaruitval, enige kaalheid of totale kaalheid, en het kan permanent of tijdelijk zijn. Er zijn tal van oorzaken, waaronder genetica. Praat met uw arts over mogelijke behandelingen.

Lichamelijk trauma: een schok voor haarzakjes

trauma en haarverliesWanneer uw lichaam onder ernstige fysieke stress staat, kan de natuurlijke cyclus van haargroei en rust worden verstoord, wat resulteert in haaruitval, vaak in de vorm van dunner wordend haar – strengen kunnen in bosjes uitkomen. Elke schok aan het systeem, zoals een ernstig ongeluk, een operatie, brandwonden of ernstig ziek worden, kan ook de haarzakjes schokken, waardoor tot 75 procent van uw haar uitvalt, soms maanden later.

Emotionele stress

Wanneer u te maken heeft met een levensveranderende gebeurtenis, zoals een scheiding of relatiebreuk, faillissement of andere financiële problemen, het verlies van een huis of de dood van een dierbare, kan aanzienlijke emotionele stress ook de normale cyclus van haargroei. Aanzienlijke emotionele stressoren kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken, maar zodra de stress onder controle is, wordt de normale haargroei meestal hersteld.

Dieettekorten: je haar is wat je eet

De essentiële vitamines en voedingsstoffen, zoals eiwitten, die je binnenkrijgt uit een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, zorgen voor een goede gezondheid van je hele lichaam, en zorgen ervoor dat al je organen en interne systemen werken zoals ze zouden moeten. Slechte voeding of het volgen van een zeer restrictief crash- of rage-dieet kan leiden tot allerlei tekorten aan voedingsstoffen, wat op zijn beurt kan leiden tot haaruitval, van dunner wordend haar tot kaalheid.

Overmatige haarverzorging

haarverlies door haarverzorgingIn een poging om een stijlvol kapsel te creëren, kunt u de lokken aanzienlijk beschadigen en afbreken, wat kan leiden tot haaruitval en dunner wordend haar. Te vaak wassen of föhnen, herhaaldelijk verwarmde stylingtools gebruiken, aan het haar trekken – bijvoorbeeld door het föhnen of het in een te strakke paardenstaart te stylen – of te krachtig wrijven van de hoofdhuid kunnen allemaal leiden tot haaruitval.

Infecties die haarverlies veroorzaken

Een aantal infecties en ziektes kunnen leiden tot haaruitval. Een infectie die hoge koorts veroorzaakt, een schimmelinfectie van de huid en bacteriële infecties zoals syfilis kunnen allemaal verantwoordelijk zijn voor kalend of dunner wordend haar. Het behandelen van de onderliggende infectie kan de haargroei herstellen en toekomstig haarverlies voorkomen. Dus uw eerste stap is om medische hulp te zoeken voor het primaire gezondheidsprobleem.

Op Finasteride.nl kan je anoniem, snel en veilig finasteride kopen zonder recept. Ga naar onze webwinkel en ontvang finasteride binnen 3 werkdagen in huis!

Auto-immuunziekten die het haar aantasten

Alopecia areata wordt vaak geassocieerd met een auto-immuunziekte, dus men denkt dat sommige vormen van haarverlies kunnen worden veroorzaakt door een van deze medische aandoeningen of er op zijn minst op de een of andere manier mee te maken hebben. Diabetes en lupus zijn twee auto-immuunziekten die tot haaruitval kunnen leiden. Dit type haarverlies is misschien niet altijd omkeerbaar – het kan soms permanent zijn. Maar medicijnen en haarhersteloperaties kunnen helpen om haarverlies te compenseren.

Deel dit bericht
tips tegen haaruitval

Tips tegen haaruitval

Welkom op Finasteride.nl. Zit u met de handen in het haar? (Of eigenlijk te weinig aan haar?) Lees hier zeker meer over tips om haaruitval

Verder lezen »
Haartransplantatie

Haartransplantatie

Haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon testosteron. Dit hormoon wordt omgezet in DHT. Dit hormoon zorgt ervoor dat de groeifase van de haarzakjes wordt verkort,

Verder lezen »